Känsla av sammanhang

Ett sätt att förebygga psykisk ohälsa är KASAM, det vill säga känsla av sammanhang i sitt liv. Begreppet skapades av den medicinska professorn Aaron Antonovsky. Han fann under 1970-talet, genom sina studier, att 30 % av de kvinnor som suttit i koncentrationsläger hade en god mental hälsa, trots påfrestningar i lägren. Antonovsky funderade över hur det kom sig och skapade just begreppet KASAM.

 

I KASAM ingår: 

  • Begriplighet
  • Hanterbarhet
  • Meningsfullhet
 

Begriplighet handlar om i vilken omfattning personen begriper vissa händelser som sker i sin omgivning eller som är direkt involverad i personens liv. Det handlar om hur individen ser på omvärlden som rationell och förståelig.

 

Hanterbarhet avses i vilken omfattning personen känner att hon/han handskas med olika situationer samt har de medel som krävs för att klara av att hantera det. Dessa resurser kan kännas tillfredställande eller upplevas som att det är andra personer eller ödet som styr.

 

Meningsfullhet anses vara den avgörande komponenten och med det avses i vilken omfattning personer upplever engagemang och drivkraft i situationer. Alltifrån att personen upplever en utmaning i och engagerar sig i det som är ansträngande till att uppleva total meningslöshet.

 

De tre dimensionerna hör ihop men meningsfullhet är den viktigaste, då avsaknad av hög känsla av meningsfullhet gör det svårt att greppa eller handskas med läget. Däremot kan en hög upplevelse av meningsfullhet ersätta låg begriplighet och hanterbarhet.

 

”En person med hög KASAM har förmåga att identifiera omfattningen av en påfrestande händelse och förstå dess dimensioner, att välja de resurser som är ändamålsenliga och känna meningsfullhet genom att se situationen som en utmaning att klara av” (Langius-Eklöf & Sundberg, 2015)

 

 

Textkälla: Omvårdnadens grunder: Hälsa och ohälsa (Edberg & Wijk,2015).

 

 

 



Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

psyksnabben.blogg.se

Hej! Syftet med Psyksnabben är att förmedla lättillgänglig information om psykisk ohälsa men även, nog så viktigt, psykisk hälsa som är målet. Jag som är skribent studerar på sjuksköterskeprogrammet på universitet. Jag har ingen specialistutbildning men har läst psykiatri i min grundutbildning. Jag har ett intresse av psykisk hälsa och vill gärna bidra till ökad kunskap.

RSS 2.0